Predstavitev natisni E-pošta

Tamburaški orkester Dobreč je bil ustanovljen leta 1997 in od takrat neprekinjeno deluje ter povezuje vrhunske mlade glasbenike naše regije. Leta 2013 je vodenje orkestra prevzel Gregor Zagorc, ki je zaključil Akademijo za glasbo v Novem Sadu, na oddelku za kompozicijo in dirigiranje.

Orkester ni omejen le na slovenski prostor, ampak se uspešno predstavlja tudi na mednarodnih tekmovanjih in gostovanjih. Orkester odlikuje odlična dinamika, melodičnost in samosvoj zvok orkestra, vokalno pa ga dopolnjujejo tudi solisti. Vedno znova dokazuje, da tamburaška glasba nima meja, da dosega množice in se preliva v vse glasbene žanre. Orkester je posnel štiri zgoščenke BELA KRAJINA LE TEBI s pevcem Janezom Doltarjem, prva samostojna zgoščenka DOBREČ, druga samostojna zgoščenka MARKO SKAČE, ob 20. obletnici društva pa je izšla dvojna zgoščenka ZVOK NAJTIŠJE DRAGE SVETA.

Tamburaški orkester Dobreč je na srečanjih tamburašev in mandolinistov Slovenije je v zadnjih devetih letih prejeli devet zlatih priznanj in bili osemkrat zapored proglašeni za najboljši tamburaški orkester v Sloveniji. Leta 2010 so se prvič udeležili mednarodnega tamburaškega tekmovanja v Osijeku na Hrvaškem in v kategoriji odraslih tamburaških orkestrov prejel zlato plaketo z osvojenimi 98 točkami od 100 možnih ter zasedel drugo mesto. Novembra 2013, se je orkester udeležil I. mednarodnega festivala velikih tamburaških orkestrov v Rumi (Srbija). Prejel je zlato priznanje za osvojenih 95 točk in zasedel tretje mesto. Oktobra 2015 so se tamburaši predstavili tudi na svetovno znani razstavi v Milanu na EXPU 2015, bogata zakladnica slovenskih ljudskih, zabavnih ter tujih skladb je popolnoma navdušila več tisoč glavo množico. 31. oktobra 2015, je na II. mednarodnem festivalu velikih tamburaških orkestrov v Rumi (Srbija), orkester s 98 točkami osvojil prvo mesto in prejel zlato plaketo ter posebno priznanje "GRAN PRI" za najboljšo izvedbo programa. V novembru 2015, pa na Samoborskem tamburatoriju, ki je že tretje leto kot mednarodno tamburaško tekmovanje potekal v Samoboru (HR), ponovno zasedel prvo mesto in prejel zlato plaketo. V letu 2016 so pripravili prvovrsten dogodek v Sloveniji Večer operne glasbe, kateri je bil razprodan in ga v juniju ponovili v Novem mestu. Novembra 2016 so sodelovalni pri snemanju 24. dobrodelnega miklavževega koncerta, tradicionalne humanitarna prireditev RTV Slovenija, Rotary Cluba Ljubljana in Rotary Districta 1912 Slovenija. 15. decembra 2016 pa so s samostojnim koncertom na Ljubljanskem gradu, popolnoma navdušili razprodano Stanovsko dvorano.

KUD Dobreč je prejemnik Župančičeve plakete, katera velja za najvišje priznanje za delovanje na kulturnem področju v občini Črnomelj. V letu 2016 je KUD Dobreč prejel Gallusovo listino za področje inštrumentalne glasbe za leto 2015, katero smo prejeli s strani Javnega sklada za kulturne delavnosti. V petek, 24. marca 2017 in soboto, 25. marca 2017, je v Pragi potekal mednarodni festival »Youngbohemia Prague 2017«. Tamburaški orkester KUD Dobreč je s svojim izjemnim nastopom popolnoma navdušil petčlansko mednarodno komisijo, saj je prejel zlato plaketo in prav tako postal absolutni zmagovalec v svoji kategoriji. Posebno priznanje je strokovna komisija dodelila tudi našemu dirigentu Gregorju Zagorcu, za njegovo izjemno dirigentsko izvedbo.

Najvišji dosežki društva:

 • Na mednarodnem festivalu »Tamburica Fest 2018« v Novem Sadu si je orkester v kategoriji velikih tamburaških orkestrov priigral skupno tretje mesto in še posebno nagrado s strani strokovne komisije.
 • V letu 2017 se je orkester udeležil mednarodnega festivala "YOUNGBOHEMIA PRAGUE 2017", kjer je za svoj nastop prejel zlato plaketo in postal absolutni zmagovalec v kategorij orkestrov iz vsega sveta.
 • Zaradi izjemnih dosežkov v zadnjih letih je KUD Dobreč v letu 2016 prejel tudi Gallusovo listino za najvišje dosežke na glasbenem področju.
 • Zmaga na II. mednarodnem festivalu velikih tamburaških orkestrov v Srbiji 2015
 • Zmaga in zlato plaketo v Osijeku "TAMBURAŠKI TAMBURATORIJ OSIJEK 2015"
 • Župančičeva plakate občine Črnomelj
 • Na srečanjih tamburašev in mandolinistov Slovenije je v zadnjih devetih letih prejel devet zlatih priznanj in bil osemkrat zapored proglašen za najboljši tamburaški orkester v Sloveniji.

Odmevnejši nastop zadnjih nekaj let:

 • Slovenska karitas je skupaj z RTV Slovenija priredil že 28. tradicionalni dobrodelni koncert KLIC DOBROTE, ki je bil v sredo, 28. novembra 2018, v Dvorani Golovec v Celju. Koncert so prenašali TV Slovenija, Radio Slovenija I. program in Radio Ognjišče.
 • V novembru 2017 je orkester, kot prvi tamburaški orkester v Sloveniji, nastopil v vlogi spremljevalnega orkestra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, na slavnostnem Gala koncertu Radia Ognjišče.
 • 15. decembra 2016 je orkester s samostojnim koncertom na Ljubljanskem gradu, popolnoma navdušil razprodano Stanovsko dvorano.
 • Nastop na EXPO 2015 v Milanu.
 • Orkester je sodeloval z nekaterimi največjimi slovenskimi ustvarjalci, kot so: Oto Pestner, Vlado Kreslin, Lado Leskovar, Elda Viler, Adi Smolar, Nuška Drašček, Anika Horvat, Helena Blagne, Nuša Derenda, Severa Gjurin, Nuša Derenda, Magnifico, Irena Y. Tiran, Mojca Bitenc in še bi lahko naštevali.

Kulturno umetniško društvo Dobreč Dragatuš je v svojih 20 letih razvoja postalo in ostalo tisto društvo, ki lahko ponosno sporoča, da je dalo in še vedno daje pomemben prispevek k ohranjanju in prepoznavnosti slovenske kulturne identitete. Tudi danes ostaja zvest svojemu poslanstvu: razvijanju glasbene ustvarjalnosti. Danes z izrednim ponosom in gotovostjo lahko trdimo, da je orkester, kateri prihaja iz prelepe Bele krajine, najboljši tamburaški orkester v Sloveniji in eden vodilnih tamburaških orkestrov v Evropi.